In ons community center MAQAM in Amsterdam West, leren zij de kinderen de ritmes, de liederen en de geschiedenis.
Naast de groepslessen biedt het Amsterdams Andalusisch Orkest ook aandacht aan individuele begeleiding. Dit geldt vooral voor de kinderen die een instrument leren zoals de viool, ud, derbuka, tamboerijn en piano.
Vergeten verhalen over wereldreizigers, filosofen, gastronomen en muzikanten worden in presentaties en discussies besproken. Het doel is om de kennis over deze periode beter te verankeren in het curriculum op scholen, activiteiten binnen community centra en programma’s van jongerencentra. De afgelopen jaren vonden deze lezingen plaats op hogescholen, universiteiten, vrouwenorganisaties en buurthuizen voor diverse doelgroepen en kennisgebieden.
Het Amsterdams Andalusisch Orkest stelt per jamsessie een specifiek thema centraal. Een introductie in de vorm van een lezing, een film of een verhalenvertelling luidt het thema in. Het kan gaan over sufi gerelateerd repertoire of de evolutie van de Arabische ud naar de Europese luit. Het is vrij toegankelijk voor publiek.
De betekenis van de teksten leert ons hoe diepzinnig en rijk de dichtkunst was en biedt inzichten over het leven waar tolerantie, verdraagzaamheid en diversiteit samengingen, maar ook hoe fragiel deze basis kan zijn.
Met de ontwikkeling van het notenschrift weet het Amsterdams Andalusisch Orkest, musici aan zich te binden zonder voorkennis van de muziek. Hierdoor kunnen ze een muzikale bijdrage leveren tijdens de concerten van het Amsterdams Andalusisch Orkest. Het doel is om een breed netwerk aan topartiesten uit diverse genres te verbinden aan de Arabo-Andalus muziek.