Over het AAO

Het Amsterdams Andalusisch Orkest speelt verschillende muziekvormen van Granada tot en met Bagdad uit diverse tijdsperioden en stijlen. Van het rijke Arabo Andalus repertoire tot en met de mystieke Oosterse muziek en van de geraffineerde improvisatiemuziek uit de Arabische wereld tot en met de volkse muziek uit de Maghreb.

In 2011 trad het Amsterdams Andalusisch Orkest voor het eerst op in De Engelenbak (Amsterdam): een groep jonge Amsterdamse muzikanten met aan hun zijde Arabo Andalus muzikanten uit Marokko. Dit betekende de start van een onvergetelijke reis met de internationale top langs theaters en concertzalen in Nederland, België, Frankrijk en Marokko.

Het Amsterdams Andalusisch Orkest speelt drie soorten Arabo Andalus repertoires. De tarab (klassiek) is het rijke repertoire uit Al Andalus. De chaabi andalusi richt zich op de muzikale crossovers en de volksmuziek met invloeden van het Arabo Andalus repertoire. Grote meesters als Abdesadaq Chekara (1933-1998) stond aan de basis van de chaabi andalusi. De sufi andalusi is de mystieke spirituele sound van de Arabo Andalus muziek. De muziek en vocale improvisatie die van meester op leerling in de zawiyas (heilige graftombes) wordt overdragen. Naast deze drie repertoires zet het Amsterdams Andalusisch Orkest zich ook in voor muzikale verdieping en staat ook met andere Andalusisch georiënteerde genres op het podium, zoals de malhoun en de flamenco. Naast de Andalusische repertoires specialiseert het AAO zich ook op de Oosterse sharqi muziek. In de Tribute serie eert het orkest helden uit het verleden als Oum Kalthoum, Abdelhalim Hafez en Mohamed Abdelwahab. Ook worden hedendaagse elementen en nieuw gecomponeerde muziek op het podium gepresenteerd.

Ondertussen maakt het orkest meer dan muziek. Zo heeft het AAO een uitgebreid aanbod aan muziekeducatie en exposities en is het organisator van het Ud Festival. Daarnaast produceert het Amsterdams Andalusisch Orkest concerten/theatervoorstellingen met een specifiek thema of focus op een bepaald genre. De theatervoorstelling van het Amsterdams Andalusisch Orkest richten zich op de zeggingskracht van muziek en cultuur van Al Andalus. Door middel van een combinatie tussen verhalen, spel en natuurlijk muziek.

Graag bedankt het Amsterdams Andalusisch Orkest ook een aantal gerenommeerde artiesten die de afgelopen jaren op het podium stonden met het orkest en ook hun kennis deelden: Mohamed Amine El Akrami (viool), Haytham Safia (ud), Tony Overwater (contrabas), Edsart Udo De Haes (flamenco gitaar), Orville Breeveld (gitaar), Marianne Noordink (nay), Bart Lelivelt (accordeon), Nai Barghouti (zang), Nabil Akbib (viool), Karima El Fillali (zang), Samira Dainan (zang), Anastasios Sarakatsanos (qanun), Raphael Rodan (storytelling), Mehmet Polat (ud), Nizar Rohana (ud), Marcel Khalife (ud), Omar Bashir (ud), Omar Metioui (ud), Youssef Jrifi (zang), Sanaa Marahati (zang), Moulay Ahmed (ud), Al Armawi quintet en nog veel meer bijzondere muzikanten.

Het team

Muzikale leiding Abderrahim Semlali, Ahmed El Maai

Orkestleden Dwight Breinburg, Mohamed Chairi, Marianne Noordink, Daniël van Huffelen, Ahmed Khaili, Mohamed Al Mokhlis, Jafaar Lougmani, Haytham Safia

Regie Mohamed Aadroun

Zakelijke leiding Mohamed Aadroun

Productie Hassan Bakkali, Nawa Sira van Sluijs

Vertaling: Hassan Bakkali

Fotografen: Rein Kooyman, Mees Borst

Website Cool Nerds/Cool Geeks, Timon van Dreumel

Speciaal adviseur Yassine Boussaid

Bestuur Inssaf Cherif (voorzitter), Jan Cremers (penningmeester), Nadia Zerouali en Kiki van de Berg