Fotoboek & reizende expositie

De stad ligt aan de bovenste punt van Afrika, met haar ziel in de Maghreb en haar blik op Europa, al eeuwen een kruispunt van culturen. Vier fotografen stuiten op alle facetten van een stad die altijd in beweging is, leggen momenten vast in de medina, de bossen langs het strand, de kale nieuwe buitenwijken. Ze vertellen het verhaal van een stad die diep in het verleden is geworteld maar nu door snelle veranderingen wordt opgeschud en onzeker tast naar de toekomst. Een stad die je vooral grijpt op een manier die je nooit helemaal zou kunnen uitleggen.

Nederlandse en Marokkaanse fotografen, architecten, een schrijver, ontwerpers en culturele instellingen zijn samen op ontdekkingstocht gegaan naar het heden van Tanger in relatie tot haar geschiedenis, en naar actuele ontwikkelingen in relatie tot het dagelijks leven in de stad. Samen presenteren ze een veelvoud aan perspectieven in beelden en verhalen. Het doel is bewustzijn, reflectie en dialoog – in Tanger over de impact van de stedelijke ontwikkeling op het bestaan van de Tanjawi, in Amsterdam als confrontatie met een heel ander soort stedelijk leven ten opzichte van de leefomgeving van de Amsterdammer. We hopen een nieuw licht te werpen op de overeenkomsten, verschillen en uitdagingen te midden van alle veranderingen in het urbane landschap van twee steden op verschillende continenten.

Dit project maakt deel uit van Fayage, een serie evenementen tijdens het culturele seizoen 2019/2020, als onderdeel van de viering van 50 jaar migratie tussen Marokko en Nederland.

Facets of Tangier wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie, Gemeente Amsterdam en VSBfonds.