'Andalus Voices, Moriscos Underground' is een muzikale voyage langs de Middellandse Zee. Verloren mystieke repertoires uit de Iberische peninsula maken een revival mee. Samen met gerenommeerde namen gaat het Amsterdams Andalusisch Orkest op ontdekkingstocht waar het rijke muzikale verleden in verschillende etappes worden gepresenteerd op podia in Nederland en Marokko.


Andalus Voices – Chaabi Andalusi
Chaabi Andalusi grijpt terug naar de meeste pure sound van de Arabo Andalus muziek. Samen met het grootste talent van Marokko Abir El Abed stond het Amsterdams Andalusisch Orkest op het podium. Een ragfijn samenspel tussen de muzikanten met de zuivere stem van Abir. Voor deze concerten lag de nadruk vooral op de volkse chaabi andalusi uit Algerije en Marokko die met muzikale crossovers en vocale improvisaties is doorspekt. Een unieke ervaring die past bij iedereen die van de Arabo Andalus houdt.

Andalus Voices – Maghreb Icons
Unieke muzikale voyage over iconen uit het verleden. Van de rebelse Gnaoua beats van Nass El Ghiwane tot aan de jaren tachtig synthesizer Rai-sound van Cheb Hasni en van de chaabi-andalusi maestro Chekara tot aan de Atlas-Berber legende Rouicha.

Andalus Voices – Spiritual Songs
Het Andalusisch muziekrepertoire kent een diepzinnige relatie met spirituele teksten. Sinds de Middeleeuwen worden in verschillende talen de zangtechnieken verfijnd. Een rijke traditie die tot op de dag van vandaag te horen is rond de Middellandse Zee. Van een intieme context, zoals de heilige graftombes, tot openluchtconcerten in de oude medina’s. De Marokkaanse vocalist Marouane Hajji is het grootste talent binnen deze traditie. Hij is de stuwende kracht achter de revival van het spirituele repertoire onder de jonge generatie in de Arabische wereld. Tijdens Spiritual Songs werd zowel de Oosterse als de andalusi variant ten gehore gebracht met onder andere mystieke liederen uit een ver Moors-Andalusisch verleden.

Andalus Voices – Alhambra Poetry
Alhambra Poetry is geïnspireerd door poëzie en verhalen uit Granada. In het historische Alhambra ligt Reina (koningin) Isabelle begraven, nadat zij de Moren en Joden had verbannen. Maar waren ze allemaal weg? Of verloor Isabelle haar hart aan de laatste stad uit Al Andalus Granada? Met wie en wat maakte zij kennis? Alhambra Poetry is een muzikaal verhaal verteld door storyteller Raphael Rodan en zangeres Karima El Fillali. Op de achtergrond brengen de sound van de gitaar, de qanun en de ritmes van de cajón en de darbuka het Alhambra tot leven.

Andalus Voices – Tiempos Nuevos

Tiempos Nuevos was een flamencoprogramma onder leiding van de Nederlandse flamencoartiest Edsart Udo De Haes. Een samenspel met Jamie Peets (drums), Oene van Geel (altviool), María Marín (zang) en Christina Hall (dans). Edsart laat zich inspireren in de stijl van de Falla en Rodrigo. Als toegift nam ook Mohamed Ahaddaf deel aan dit gezelschap. Met zijn ud introduceerde hij een jazz-andalus compositie gericht op muzikale cross over en improvisatie. 

Andalus Voices – Safar Andalus
Safar Andalus maakte deel uit van de eerste serie concerten van Andalus Voices. Een programma met als focus oude verloren Ibirische taalvarianten en bijbehorend muzikaal repertoire. Sopraan Samira Kadiri bracht deze unieke stijl ten gehore met aan haar zijde vioolvirtuoos Nabil Akbib. Zij stonden in twee delen met het Ahaddaf Quartet en het Amsterdams Andalusisch Orkest op het podium. Ook Karim El Fillali en Faran Ensemble namen deel aan Safar Andalus. 

Andalus Voices - Safar Nord Sud
Safar (Arabisch voor reis) Nord Sud stond in de teken van een unieke fusion tussen het Gnawa en Arabo Andalus repertoire. Ter gelegenheid van het Holland Festival kwam deze blend van mystieke repertoires tot leven met speciale Marokkaanse gasten uit regio Agadir (Oulad Sidi Ensemble) en Tanger (Sa’ad Temsamani en Ahmed El Maai). Omdat het Ramadan was, werd na zonsondergang een feestelijke iftar-maaltijd geserveerd voor musici en publiek. 

Andalus Voices – Malhoun Jazz
De koningin van de Malhoun Sanaa Marahati trad op met het Ahaddaf Quartet en het Amsterdams Andalusisch Orkest. Een gouden stem binnen het karakterstieke Maghreb Malhoun repertoire. Levensliederen, verhalen en poezie vormen de kern van het repertoire. Voor het eerst zong Marahati de Malhoun onder muzikale begeleiding van het Ahaddaf Quartet. De Malhoun in een eigentijdse jazzy sound.