Een eerbetoon aan een van de grondleggers van het rijke Andalusië. Zijn naam was Ziryab (789, Baghdad-857 Córdoba), die met zijn ud uit Baghdad moest vluchten naar Al Andalus. Een componist, gastronoom, ontwerper en bovenal vernieuwer. Hij stond aan de basis van het klassieke repertoire (tarab andalusi), introduceerde het driegangen menu, nam de pyjama mee uit Perzie en leerde de mannen de barbierambacht.

Het Amsterdams Andalusisch Orkest organiseerde twee programma’s gebaseerd op de erfenis van Ziryab. Ziryab’s Tale ging in op het leven van Ziryab door middel van een muzikale voyage langs de Méditerranée. Een avond in theater De Meervaart over de muzikale variaties, drie gangen diner en storytelling met als inspiratiebron het leven van Ziryab.

Nights of Ziryab betekende de muzikale doorbraak van het Amsterdams Andalusisch Orkest. Samen met het beste Arabo Andalus ensemble van Marokko, Orchestre Temsamani (Tetuan, Marokko) stond het Amsterdams Andalusisch Orkest op podia in zowel Nederland en Marokko. Een serie concerten gebaseerd op drie typen repertoire: tarab andalusi (klassiek), sufi andalusi (spiritueel) en chabi andalusi (volks). Het ragfijne vioolspel van orkestleider Mohamed Amine El Akrami en gouden stem van Zainab Afailal kwamen samen met de fluwelen vingers van accordeonist Bart Lelivelt, de spirituele sound van ney-fluitist Marianne Noordink en jazz virtuoos Tony Overwater.  • ziryab_poster
  • ziryab4
  • ziryab3
  • ziryab2
  • ziryab1