Leo Africanus

Leo Africanus is een muzikale vertelling over het leven van de legendarische Andalusische én Afrikaanse wereldreiziger Hassan El Wazzan. Na de val van Granada (1492) moest hij als tienjarig kind vluchten en zou hij zijn identiteit nooit meer ontlenen aan een land, een stad en een specifieke cultuur of religie. Als hij de oversteek maakt van het Afrikaanse continent naar Europa, wordt hij door een groep piraten overmeesterd en gevangengezet in een donkere kerker in Rome. Zijn verschijning wordt opgemerkt door de paus, die hem omdoopt tot Leo Africanus. De paus en Leo Africanus, katholiek en moslim, voeren een aantal gesprekken tegen de achtergrond van een politiek woelige tijd. Het wordt een confrontatie tussen twee wereldlijke geesten, waarin ze ieder vanuit een eigen perspectief elkaars geschiedenis bekijken en proberen te begrijpen. De voorstelling is een combinatie van verschillende muziekstijlen, vertelkunst, cabaret en toneel; een dynamisch samenspel tussen muzikanten en acteurs. Laat je meeslepen door zijn levensverhalen en praat tijdens de voorstelling op een interactieve manier mee. De grote vraag is: Wat maakt de mens wie hij is? In hoeverre kan je jouw eigen identiteit aanpassen? Wanneer ben je dan nog jezelf?

Regie: Mohamed Aadroun en Bart Oomen

Tekst: Mohamed Aadroun

Acteurs: Abdelkarim El Baz, Dwight Breinburg en Adam Kissequel

Muzikanten: Marianne Noordink (fluit), Haytham Safia (ud), Francesco Bongiorno (percussie)

Muzikale dramaturgie: Anastasios Sarakatsanos

Kostuums: Sanne Oostervink

Productieleiding: Yassine Boussaid & Robin Vermeulen

Duur voorstelling: 80 minuten

Educatie

Leo Africanus wordt ook gepresenteerd als schoolvoorstelling voor het voorgezet onderwijs en mbo. De voorstelling kan door een docent in de klas worden voorbereid aan de hand van de Leo Africanus lesbrief. Het is ook mogelijk om een workshop programma te boeken, waarbij docenten van het Amsterdams Andalusisch Orkest een les op locatie verzorgen.

Lesbrief
De lesbrief bestaat uit interactieve vragen en opdrachten ter voorbereiding en reflectie van het bezoek aan de voorstelling. Vraag hem direct kosteloos aan via Robin Vermeulen: robin[at]amsterdamsandalusischorkest.nl

Workshops
Ter voorbereiding of nabespreking van Leo Africanus worden workshops aangeboden. Op een interactieve manier gaan docenten van het Amsterdams Andalusisch Orkest aan de slag met de thema’s van de voorstelling. Aan de hand van een debat, opdrachten en verhalen worden de leerlingen klaargestoomd voor de voorstelling. De workshop kan ook ter nabespreking en reflectie worden gegeven, hierbij behandelen de docenten reflectieve opdrachten en gaan zij in op de ervaringen van de leerlingen tijdens de voorstelling.

Duur workshop: 60 minuten

Leeftijd en niveau: voortgezet onderwijs – klas 1 t/m 6, alle niveaus | mbo – alle niveaus